Reklama
 
Blog | Kateřina Kadlecová

Žactvo a ptactvo Princeton University

Jsem na Princetonu v New Jersey, USA, teprve 14 dní a už jsem si to tu zamilovala. Moje alma mater, Univerzita Karlova, má šestkrát víc studentů než trpaslík Princeton, ale 14 nositelů Nobelovy ceny na rozdíl od mé hostitelské školy přece jen zatím neodchovala. Jak to na jedné z deseti nejlepších univerzit světa vypadá, kdo tu žije a jak se tu žije?

Opičí chrlič na fotografii u perexu zdobí střechu nejoblíbenější budovy zdejších studentů: Dillonovy tělocvičny. Všichni tu totiž náramně dbají na zásady kalokagathie, antické nauky o ideálním spojení krásy a moudrosti. Na Univerzitě Karlově je nutnost fyzických cvičení vštěpována pokud vím jen na FTVS a matfyzu ("správný matfyzák je chytrý a krásný" je prý tradiční uvítací fráze na zápisových kurzech prvních ročníků), což je velká škoda. Není nic lepšího než moci každý den zvolit jeden z mnoha desítek sportů (včetně golfu, badmintonu a power jógy, prosím!) a jít se odreagovat. Možná proto tu prakticky nejsou obézní lidé a na přednášky se běžně chodí v teplákách, když byl předtím box a gotická Old Graduate College, kolej v pohádkovém stylu Harryho Pottera, je příliš daleko od učeben pro těch několik z nás, kteří nemáme kola.

Tzv. undergraduates, tedy studenti bakalářského cyklu, platí na univerzitách Ivy League (osmička nejstarších, nejváženějších a prý nejsnobštějších amerických soukromých univerzit: Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Pennsylvania, Princeton a Yale) školné ve výši skoro 40 000 dolarů ročně (cca 860 000 korun). Většina z nich však dostává neobyčejně vysoká stipendia, která zpravidla celé školné pokryjí. Graduates, studenti magisterského a doktorského cyklu, na Princetonu naopak studují zdarma a ještě jsou placeni, neboť učí nebo pracují jako asistenti. Podle slov některých z nich se cítí oproti mladším studentům odstrčeni… Ovšem profesoři si tu připadají úplně jako páté kolo u vozu; všechna pozornost vedení školy se soustředí na (platící) bakaláříčky.

Život tu podle mého pozorování a zkušenosti plyne asi takhle: ráno se jde na společnou snídani. Dopoledne člověk tráví čas na přednáškách a seminářích, studuje v knihovně, pracuje jako ďas. Obědvá se hodně a nezdravě nebo málo a zdravě: zdejší menzy mají v nabídce jak colu a burgery, tak tučnou tex-mex kuchyni (po dnešních nachos con grande mi bylo dvě minuty krásně a teď už hodinu trpím a proklínám svou žravost) a nespočet druhů suši (Asiatů je tu jako much, stejně jako neamerických studentů obecně; Afroameričanů naopak málo). Po obědě se pracuje ve škole a pro školu až do večera, a kdo je unaven, dokáže si v některých budovách kampusu najít kanapátko k odpočinku. Univerzitní fitness centrum je plné lidí po celý den, ale večer se sportuje snad nejvíc, pokud nejste zrovna na promítání, pokud není divadlo, koncert nebo zajímavá přednáška některého z nositelů Nobelovy ceny (zejména na zdejší fyzice jich učilo už celkem devět; mě zajímá hlavně afroamerická spisovatelka-nobelistka Toni Morrison, která tu je doteď). Jo, viděli jste Čistou duši? Tak ten chlapík, ekonom-nobelista John Nash, má na Princetonu dodnes svůj office 🙂 .

Reklama

A teď ptačí apendix pro milovníky opeřenců: Je tu neobyčejná spousta bernešek, takových těch velkých kanadských hus, které mají ve zvyku táhnout nad vaším oknem v šest ráno a vřískat, co to dá. Kromě šedých veverek se tu dají přehazovat vidlemi i špačci a American robins – něco jako drozd kvíčala s červeným bříškem (slovník říká, že robin je červenka, ale to je nesmysl). Měla jsem štěstí a viděla i samečka kardinála, úplně rudého ptáčka, kterého si za svůj symbol zvolilo hned několik států USA (viděli jste ho v Ospalé díře s Johnnym Deppem). Přináší prý štěstí a to potřebujem všichni, ne? Krásná je blue jay, modrá sojka – v sobotu se párek promenoval na golfovém hřišti, ale běžela jsem na spinning a neměla čas fotit. A konečně mockingbird (překlad neumím; i americká klasika To Kill A Mockingbird se překládá jako Jako zabít ptáčka), ten umí dělat spoustu zvuků a je takovej maskovanej.