Reklama
 
Blog | Kateřina Kadlecová

Top Děvka – časopis pro moderní ženu

Věnuju se dlouhodobě dívčím časopisům a čtu je tak často jako málokterá teenagerka. Všechny. A pořád mi v jejich sortimentu něco chybělo. Když jsem americkému kamarádovi hovořícímu lámanou češtinou vysvětlovala, jaká je ideologická linie Dívky a Top dívky, prohlásil: "A ty se divíš? Top děvka je prostě magazín pro pokročilou (myslel pokrokovou) moderní děvku." To je ono. Tenhle magazín české mladé ženy potřebují jako sůl!

Jak přečůrat kámošku a vdát se první! Vyspi se s ním a pak ho odkopni, jakmile ti koupí požadovaný šperk! Pracovní pozice přes postel? Nemoderní – zkuste vydírání. Zlom mu srdce a dokaž, kdo je tady šéf!… tohle by mohla namátkou být témata zbrusu nového časopisu pro mladé Češky. Mám už toho plné zuby, dívat se na své zubožené a v lásce nešťastné kamarádky, jak v Elle vyplňují další kvíz typu Mr. a Mrs. IQ: Kdo je u vás doma chytřejší nebo ve Vlastě Jste mu dobrou manželkou?. Sama jsem ve vztazích pěkná samaritánka a dokážu se ponížit do takové hloubi, kam by se rozumný muž nikdy nevydal ani za doživotní každodenní přísun teplých jídel. Je čas na změnu. Proč se sakra snažit být pořád nejlepší, dobře se oblékat a roztomile přibarvovat jen pro to, abychom ulovily teroristu, který po nás bude chtít, abychom mu tento ideál předváděly navěky, když si na něj zpočátku zvykl? Je načase začít ze všech těch "receptů" a "proměn" těžit, ať to je opravdu Žena a život a Glanc, a ne jen Žena a tužidlo a Šmink.

Pokud čtete holčičí časopisy, což byste určitě měli, asi vás taky zaráží, jak hodně jsou orientované na primitivní potřeby líbit se klukům (nezištně), najít si kluka (jakéhokoliv) a udržet si kluka (pokud za to jen trochu stojí). S tímhle moderní měsíčník Top děvka skončí – už žádné Orální orgie aneb vytvořte mu krásný domov na obálce Cosmopolitanu. Anebo možná jo – ale rozhodně ne nezištně. Jako mají bodový systém řidiči osobních aut, budou ho mít i profi ždímačky mužů. Přebralas spolužačce kluka? Dva body. Byla to tvoje nejlepší kamarádka? Máš o bod víc. (Tuto poučnou a praktickou soutěž už jeden z amerických dívčích časopisů, tuším že Seventeen, zavedl dávno; proč bychom se neinspirovaly u dalekých sousedů a hlavně sousedek, které podobné strategie využívají. Spousta z nich nemusí pracovat a kreditku plní palivem manžel, což je důkaz, že Desatero Top Děvky funguje.)

Hoďme holky do vody hned odmala, ať se naučí plavat. Ony to ty časopisy tak trochu dělají – redaktorky se ptají na představy o ideální partnerce mladých herců a budoucích fotbalistů mnohem častěji než obyčejných kluků, protože ti žádnou rozumnou Top Děvku nezajímají. Ale je to málo. V poradně CosmoGirl si jedna čtenářka stěžovala, že má příliš bohatého přítele a že neví, jak má ostatním dokázat, že s ním je z lásky. Kdyby té poradně šéfovala ta prsatá slovenská pseudomoderátorka nebo ta blonďatá česká ehmherečka, jaksejenomjmenuje, jistě by čtenářce dle morálních kritérií našeho nového časopisu vysvětlily, že nikomu nic dokazovat nemusí, neb láska bez finančních prostředků se nenosí. Myslím, že maminka mě vychovala dobře, ale některé věci mi zapomněla říct. A Top Děvka je teď řekne naplno a naše dcery budou moci s Fulghumem hrdě prohlásit: Vše, co jsem potřebovala vědět, jsem se naučila na prvním stupni ZŠ.

Reklama

Proč o tomhle všem píšu? Zajímá mě, jaké pravidelné rubriky byste přivítaly/i a zda má tento projekt šanci na to, být úspěšným časopisem. Pokud ne, nabídnu svůj progresivní, novátorský, atd., nápad některému z českých společenských časopisů jako možnou přílohu nebo pravidelnou součást. Mimochodem, co říkáte nové rubrice o jídle, kterou si vymyslel Reflex? Já radši nic.