Reklama
 
Blog | Kateřina Kadlecová

Konzum: Miluji věci, ty mlčenlivé soudruhy…

Nakupovat, konzumovat, vyhazovat. Učit se. Když báječný básník Jiří Wolker (kolem roku 1920 mladý socialista) radostně házel na papír myšlenku zcela nemarxistické adorace věcí zmíněnou v nadpise (chce se mi radši než věcí napsat terminologicky správněji komodit, ale už mám těch cizích slov plné zuby), nedokázal si zřejmě představit, jak moc člověk může věci opravdu milovat. Well, podívejte se do jakékoli typicky americké domácnosti a uvidíte.

USA jsou zemí odpadu. Recyklace je ve většině států ze zákona povinná, ale ve skutečnosti třídí jen osvícení. Navíc zde úplně chybí ekologická výchova: pít se dá i z dlaně, ovšem tady si každý vezme kvůli jedinému doušku plastový kelímek. Kdykoli si uvědomím, kolik kilogramů odpadu za rok čeští občané vyprodukují, běhá mi mráz po zádech. Zlatý Čechy! Kolegové z USA se tím netrápí, protože povědomí většiny z nich nesahá daleko za hranice jejich státu (tj. např. Pennsylvánie, kde právě dočasně dlím poblíž Tutanchamonovy mumie – v zemi Mordor, kde se snoubí šero se šerem). Představte si naše nelegální lesní skládky umocněné na dvacátou, ale umístěné v moři (nebo v Mexiku)… Většina mých známých v ČR má ráda střídmost, je pyšnými vlastníky pěti párů bot a deseti triček (nejen proto, že víc jich už do úhledného pravoúhlého komínku nesložíte), zatímco tady někteří drahoušci po půlroce vyhazují bílá trička Hanes na spaní (kupují se i v balení po pěti, což je třeba pro členy mé rodiny dávka téměř nadoživotí), když se na nich objeví nevypratelné nažloutlé skvrny od potu. Bože můj, koho zajímá váš noční úbor? A kdo pozná, jestli máte ve skříni třicatery džíny nebo troje? Těm lidem to nevysvětlíte.

Nesnáším nakupování. Ale mám ráda supermarkety: člověk přetrpí jednou měsíčně dvě hodiny, napěchuje auto a vyprázdní peněženku a má celých 30 dní na sbírání energie na další rozhodování mezi kilem čedaru a kilem cihly. Ne tak v USA. Nakupování je národní hobby a paradoxně čím nižší sociální třída, tím větší spotřeba a touha hrabat se v jakýchkoli komoditách (ale musejí být hmatatelné, vzdělání a vakcína proti žloutence se nepočítají). Zajímalo by mě, jestli ČR taky dospěje do bodu, kdy bude nejnižší sociální vrstva nejtlustší (a tedy podle měřítek mnoha domorodých kmenů z různých koutů světa vlastně nejbohatší). Ono je totiž zdánlivě opravdu levnější konzumovat víc: znáte takové ty value packy typu Kup si osm předražených čokolád Lindt a získej devátou zdarma? Když jdu do své oblíbené princetonské zmrzlinárny Bent Spoon (je nejdražší ve městě, protože je organic, fair trade, zřejmě i fat free a skoro jistě i košer a halal, i když tohle neinzerují), celý den nejím, protože koupit si čtyři kopečky (tedy velikost L) za $4.50 je tak nějak výhodnější než dva kopečky (S) za $3. Prosím tě, Evžene, jestli to tak není, oprav mě; víš, že jsem párkrát měla z matiky čtyřku.

Já tu konzumuju ve velkém jen sport, ale za to neplatím. Platím za komodity k němu potřebné. Je sice pěkný, že mám kus od baráku obrovskou pseudogotickou (!) tělocvičnu narvanou k prasknutí (pro mě) bezplatnými kurzy, ale… Víte kolik stojí mp3 přehrávač, který prostě musíte mít, když chodíte obden běhat? A matrace na jógu? A boty na badminton? Teď mi to teprve dochází: čím víc sportů děláš, tím víc zatěžuješ životní prostředí (podle vzoru kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem). O víkendu jedu na (půjčeném) kole 50 mil národním parkem – aspoň tam snad nezanechám kromě potu, krve a slz výraznější ekologickou stopu. Ale stejně, těch sportovních potřeb! V Česku si to vůbec neuvědomuju, protože máme tak malý byt, že se do něj vejdou jen čtyři páry ponožek na osobu, a tak málo času, že hromadit věci nestíhám, protože musím hromadit znalosti a zkušenosti.

Reklama

Po příjezdu z Niagary (ospalá díra) a Buffala (jeden velký architektonický hřbitov, díra zeleně, v níž tiše zpívá řeka) a New Yorku (jediné velké ANO!) jsem nebyla dlouho schopná nic napsat. Tento stav se bohužel nezměnil (ano, používám příliš mnoho závorek a generalizací, ach jo). Zuboženost a myšlenkovou vyprázdněnost tohoto článku zcela jistě ovlivnilo sledování filmů Piano a Triumf vůle těsně po sobě a velká porce nachos del grande na plastovém talíři, který není recyklovatelný a jichž Princetonská univerzita spotřebuje podle mého odhadu přes 15 000 denně (cca 7 000 studentů, nějací ti učitelé a jiní zaměstnanci, většina z nich nejspíš jí více než jedno jídlo denně – to bych při zdejších porcích nedokázala). Příště bude článek lepší. Příště už možná budu z dosahu této kapitalistické mocnosti, budu sedět doma v Modřanech a nadávat si, že jsem si nekoupila ten multipack 4 trička I love New York za $9.99.